Saturday, May 3, 2008

Ni Teori kata, Akal Kata Pulak Camne

Aku selalu dengar teori makin tinggi pendidikan sesorang, maka tebal lah poket seseorang tu.
Inilah teori yang selalu berputar 360˚ di alam nyata ini walaupun sebenarnya hanyalah 70% sahaja yang terjadi, selebihnya akal yang mengusahkan ia.

Aku tahu dunia nii memang adil, sangat adil cuma kadang-kadang ia seolah olah menampakkan ketidakadilanya di mata pandangan manusia termasuklah aku, yang kadang kala membuat penilaian melulu kata lainya ialah ikut emosi

Oh aku ye aku nak bagi tahu apa yang aku selalu dengar dan orang mengata, jugak satu teori ekonomi hang semua nilainya. Apalagi kalu bukan sifat prajudis manusia terhadap kerjaya terhadap individu sesama individu.

Aku penah dengar :

Apa benda kau belajar ni, kau tengok tu anak si Tembam tu esok berangkat ke Oversea belajar Medik nasib baik bukan mangkat hahahha, Jadi doktorlah jenis ni, tengok Mamat anak Pak Husin Tonggek, lusa dah pegi Usa ambil law, kau ambil apa coz apa bendalah ni. Kata Keluang Man Kepada Tiong Man yang jugak kata sorang pesakit Mental yang baru pulih Iaitu Borhan kepada Samad, di Hospital Bahagia. Sebab tu lah Samad dah tak jadi Tiong Man dah sekarang, Kita dah kehilangan superhero Malaysia walaupun diciplak ideanya

“ Aku wat bisnes berjuta-juta rupiah gan kongsi dengan datin yang hidung plastik tuuu, kau apa barang buat bisnes baja tahik lembu, no class tak sama standrand gan aku hahahahaha, kata barua ne kat budak tu”

“ Pandangan mata yang hina daripada budak pejabat kepada pemungut sampah sarap kerana kerjanya yang bergelumu dengan samapah yang busuk jugak merangkap gaji yang sikit”

Tengah je aku isap rokok dalam bilik memerut sambil menbuang isi tangki aku, baru aku perasan 1 subjet yang tak masuk akal, Cuba bayangkan 1 malaysia emak bapa nak anak mereka mempunyai kerja class macam doktor,engnering,law dan macam-macam lagi yang semua bersifat profesional Boleh kata semua bersifat gaji yang masyuk.

Adakah satu hari nanti gaji pemungut sampah dan seangkat dengannya akan lebih up daripada gaji profesional, aku rasa mungkin kerana :

Teori Ekonomi

Teori Penawaran dan Permintaan

Kalu semua nak jadi doktor, dan tak ada orang yang nak jadi kerani bukan ke gaji kerani ini akan lebih mahal kerana kekurangan kerani berbanding doktor yang berlambak ini.

Setiap kerja itu amat berguna disisi masyarakat walaupun dia hanyalah penjual besi sekalipun hanyalah berbeza pendidikan semata, adat manusia suka prejudis terhadap sesuatu benda tu sehingga hilang sifat kemanusian kerana megah dengan apa yang dia ada.
Yang penting sekali semuanya berkait rapat antara sama lain, macam semua orang biasa dengar BERSATU TEGUH, BERCERAI ROBOH.


“Kota tidak akan ada kalau pedalaman tidak ada. Orang kota akan mati kalau tak ada pak
tani, nelayan dan buruh-buruh di kampung

-Dipetik daripada Shahnon Ahmad
p/s : Pendidikan memang penting untuk mengubah masa depan kita

15 comments:

AzizulHafiz said...

aku pun rasa mcm 2 gak la.. klu x da org nak sapu sampah mesti gaji dieorg jd tinggi kan.... mcm 2 jom jd peyapu sampah!!!

John Melawi. said...

bagus.

kesedaran yang harus.

tapi jangan cuba nak jadi yang paling bawah jugak.

haha.

amer zaman said...

mmm..
tapi mungkin masa hadapan ade robot yg x pyh bayar ntuk sapu sampah..
klu semua org jd enginer, mesti lah diorg buat robot ntuk buang sampah..
tu teori ak lak..
jadi pekerjaan kelas bawahan telah diamil alih oleh robot..

x ke best cam tu??

Saya muhammad iqbal said...

yg atas tu ak yg tulis tau awe...
bkn muz...
silap da..

amscreamo said...

awe bukak buku ekonomi ni.

muhsinsenpai said...

setuju!!

cuba baca teori perangkap kepintaran..

bunyinye lebih kurang 'makin tinggi pokok dipanjat makin kuat berpegang pada pokok, takkan lepas takut jatuh. maka jadi beruklah selama-lamanya'

John Melawi. said...

wuii..
gile mendalam ayt muhsin tuh...

pintar tapi jadi monyet.

coffeeHolic said...

erm

aku dah penat dgn teori...

Back_to_Basic said...

salam...rezeki ada dimana2, Tuhan dah tentukan tp kalu berani dan berusaha nak ubah naseb, Tuhan akan tolong gak.....

member aku dlu penah berangan2 nak jadik pegawai tinggi sbb die terer dalam kelas,slalu skor sume A dlm kelas...last2 ni jadik ketua kerani jek sbb course die amek kat u xdek pasaran...renungkan...

aLiFFiLmMaker said...

kau buat aku berfikir..
mbye bg idea...
hm~

ratnakesuma said...

aiman.......


kau memang....

coffeeHolic said...

awe mana awewe ni

NeEM™ of Suicide Park said...

Hi, just wanna inform you that i've shifted my blog to suicidepark.blogspot.com. Tq.

xxxxxx1xxxxxx said...

lets join studentofcasa.blogspot.com

Ahmad S.M Yusof said...

Jom join borak piala dunia kat bloh ni...

http://pialaduniafifa2010.blogspot.com/